2015 m. vasario 25 d., trečiadienis

Androgeninis plikimas (Androgeninė alopecija)


KLINIKINIAI ATVEJAI

1)

39-ių metų vyras atvyko konsultacijai dėl progresuojančio plikimo smilkinių, kaktos bei pakaušio srityse (1 pav.). Objektyviai stebimas Norwood-Hamiltono III tipo plikimas. Dermatoskopiškai plikimo zonose stebėta plauko stiebo storio įvairovė, padidintas kiekis vellus tipo plaukų, geltonieji taškai ir perifolikulinė hiperpigmentacija.  
 
 
1 pav. Androgeninio tipo plikimas. Būklė prieš gydymą.

Pradėta mezoterapija plaukuotąjai galvos daliai, teigiamas efektas stebimas praėjus jau  8 sav. (2 pav.).
 
 
2 pav. Praėjus vos 8 sav. nuo gydymo pradžios kliniškai ir dermatoskopiškai stebimas suintensyvėjęs plaukų augimas, jų storėjimas, sumažėjęs slinkimas.

KOMENTARAS

Androgeninė alopecija yra labiausiai paplitęs plikimo tipas, kuriam būdinga sutrumpėjusi anageno (aktyvaus plaukų augimo) fazė, kliniškai pasireiškianti pamažu progresuojančiu specifinio tipo galvos plaukų netekimu.

Klinika: Androgeninio plikimo metu padidėja plaukų  slinkimas, galvos stori pigmentuoti plaukai palaipsniui pakinta į plonus, trumpesnius, vellus tipo (vilninius) plaukus be pigmento, ir galop vystosi visiškas nuplikimas, prasidedantis smilkinių srityje ir viršugalvyje.

Androgeninės alopecijos, pasitaikančios ne tik vyrams, bet ir moterims, atsiradimo teorija aiškina, kad fermentas 5-alfa reduktazė, esantis dermos papilų ląstelėse, konvertuoja testosteroną į dehidrotestosteroną (DHT), kuris prisijungia prie androgenų receptorių odoje ir suaktyvina pokyčius plaukų folikuluose: (I) sutrumpėja plauko ciklo anageno arba augimo fazė, (II) plauko vystymosi ciklas pereina į latentinę fazę, po kurios susiformavę telogeninės fazės plaukai iškrenta, (III) plaukų folikulai miniatiūrizuojasi, mažėja anageno fazės plaukų kalibras. Taigi, genetinis polinkis, 5-alfa reduktazė ir/ar androgenų receptorių ekspresija įvairaus tipo plaukų folikuluose lemia plaukų augimą bei jų netekimą.

Diagnostika: Androgeninė alopecija dažnai nustatoma pagal klinikinį, dermatoskopinį vaizdą. Vertinama skalpo oda, plaukų tankis, veido ir kūno  odos plaukuotumas. Moterims vertinami hiperandrogenizmo požymiai: plaukuotumas, spuogų liga. Plikimas gali būti ir dėl kitų priežasčių, kurios įtariamos jei stebimi lizdiniai židiniai, plaukuotoji galvos dalis paraudusi, pleiskanoja, jei išslenka labai daug plaukų, ar jie lūžinėja. Patikslinti alopecijos tipą padeda kraujo tyrimas, plaukuotosios galvos odos biopsija, trichograma ir trichoskopija.

Gydymas: Vietiniam androgeninės alopecijos gydymui tradiciškai skiriamas minoksidilio tirpalas, tačiau ne kiekvienas iš jį vartojančiųjų pastebi teigiamą efektą. Sistemiškai gydymui skiriamo finasterido dažnai atsisakoma dėl galimo šalutinio poveikio, kaip pvz. libido ir potencijos sutrikimas, depresiniai pokyčiai. Mezoterapija androgeninio plikimo gydyme yra efektyvus ir patikimas metodas, kurio metu naudojami trombocitais prisotinta plazma bei injekciniai tirpalai prisotinti vitaminais, amino rūgštimis, mineralais, retaisiais elementais, koenzimais, fermentais, gliukozaminogliukanais, antioksidantais. Kombinuotos mišiniuose mezoterapinės medžiagos veikia sinergistiškai ir sustiprina gydomąjį poveikį. Mezoterapiniai preparatai į odą leidžiami rankiniu būdu ar specializuotais mechaniniais, elektriniais ar pneumatiniais automatiniais injektoriais, tuo būdu užtikrinant tolygų injekuojamos medžiagos dozavimą ir standartinį injekcijos gylį.

Pastaba: Savalaikė diagnostika ir modernus gydymas padeda užkirsti kelią negrįžtamai plaukuotosios galvos odos folikulų regresijai ir pasiekti gerų gydymo rezultatų.

Dr. Jūratė Garbaravičienė

© Verkių klinika 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą